Wiskunde

De joodse jaartelling

Er zijn verschillende jaartellingen. Wij gebruiken de christelijke jaartelling en tellen vanaf de geboorte van Jezus Christus. De joden hebben een andere jaartelling. Deze jaartelling heet de joodse jaartelling of de hebreeuwse jaartelling. Zij tellen vanaf het moment dat volgens hen de aarde is ontstaan. Op dit moment is het volgens de christelijke jaartelling het jaar 2015. De joodse jaartelling is eerder begonnen. Volgens de joodse jaartelling is het nu het jaar 5775.


  joodse jaartelling, rekenen oefenen, bovenbouw                                               

De joodse jaartelling...

Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien. Hier doet de aarde 365 dagen over. Het joodse jaar is een maanjaar.

In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. De maan doet hier ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een joods jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.

 

Voorbeeld

Het is vandaag 31 december 2014. Dat betekent dat het Oudjaarsdag is. Het is een bijzondere dag, want het is de laatste dag van het jaar 2014. Voor Elias is het minder bijzonder. Hij is Joods en volgt de Joodse kalender. Elias moet nog even wachten voordat hij 'Nieuwjaar' kan vieren. Zij vieren dat pas in september.   

Maanden joodse kalender

De eerste maand van de joodse kalender is de maand Nisan, in de lente. Dit is niet het begin van het joodse 'Nieuwjaar'. Het nieuwe jaar begint op de eerste dag van de zevende maand, Tisjri.

Nisan - maart/april
Ijar - april/mei

Siwan - mei/juni
Tammoez - juni/juli
Av - juli/augustus
Eloel - augustus/september
Tisjri - september/oktober
Chesjwan - oktober/november
Kislev - november/december
Tewet - december/januari
Sjevat - januari/februari
Adar - februari/maart
Adar II (alleen bij schrikkeljaren) - maart/april 

De joodse jaartelling
  • De joden hebben een andere jaartelling. Deze jaartelling heet de joodse jaartelling of de hebreeuwse jaartelling.
  • De joodse jaartelling is begonnen op het moment dat volgens hen de aarde is ontstaan. 
  • Het joodse jaar is een maanjaar.
  • Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden.
  • Een jaar heeft 354 dagen.
  • Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
  • De maand die normaal gesproken in het najaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.