Wiskunde

De boeddhistische jaartelling

De boeddhistische jaartelling is begonnen op de datum van het overlijden Gautama Boeddha, hij heeft het boeddischtische geloof opgericht.
 

Voorbeeld

  
"Thijmen bel jij ook even naar oma? Het is daar het Thais nieuwjaar." Oja dat is ook zo, het Thaise nieuwjaar is op een andere dag dan het Nederlandse. Veel familie van Thijmen woont in Thailand. De vader van Thijmen komt daar namelijk vandaan. Sinds 1940 viert Thailand nieuwjaar op 1 januari, maar ze vieren ook nog het traditionele Thaise nieuwjaar. Dat noemen ze het Songkran. Het is een feestelijke dag in Thailand!


De boeddhistische jaartelling...
De boeddhistische jaartelling wordt gebruikt in Zuidoost-Azië in de landen Cambodja, Laos, Myanmar, Sri Lanka en Thailand. De jaartellingen in die landen zijn alleen niet allemaal hetzelfde. De landen zijn het namelijk niet met elkaar eens over de overlijdensdatum van Gautama Boeddha. Er zijn daardoor verschillende boeddhistische kalenders. In de meeste landen begint de jaartelling op 543 voor Christus, zoals in Thailand. Het jaar 2015 is in Thailand daardoor het boeddhistische jaar 2558. In Sri Lanka is er een andere boeddhistische kalender. Ons jaar 2015 is daar het boeddhistische jaar 2559.


De boeddhistische kalender...
Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien. Hier doet de aarde 365 dagen over. Het boeddhistische jaar is een maanjaar.

In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. De maan doet hier ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een boeddhistisch jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.
 

De boeddhistische jaartelling
  • De boeddhisten hebben een andere jaartelling. Deze jaartelling heet de boeddhistische jaartelling.
  • De boeddhistische jaartelling is begonnen op de datum van het overlijden Gautama Boeddha, hij heeft het boeddischtische geloof opgericht.
  • De jaartellingen in de boeddhistische landen zijn niet allemaal hetzelfde. De landen zijn het namelijk niet met elkaar eens over de overlijdensdatum van Gautama Boeddha. Er zijn daardoor verschillende boeddhistische kalenders.
  • Het boeddhistische jaar is een maanjaar.
  • Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden.
  • Een jaar heeft 354 dagen.
  • Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
  • De maand die normaal gesproken in het najaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.