Wiskunde

De islamitische jaartelling

De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina. Dit gebeurde in het jaar 638. Dit is het eerste jaar van de islamitische jaartelling. Islamitische mensen geloven in Allah, dat is hun God. Ze geloofden dat Mohammed de boodschapper was van Allah. Mohammed is een heel belangrijk persoon voor de islamitische mensen. 

 

Voorbeeld

 
Het is 18 juni 2015, de Ramadan is begonnen. Dit is de vastenmaand van de islamitische mensen. Ze mogen alleen eten en drinken wanneer het buiten donker is. Hana ziet er dit jaar wel een beetje tegen op. De Ramadan valt dit jaar midden in de zomer, het is dan heel lang licht buiten. De tijd dat ze niet mag eten en drinken is dan veel langer. Gelukkig valt het over een paar jaar weer in de winter, dan is het langer donker. 

 

De islamitische jaartelling...
Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien. Hier doet de aarde 365 dagen over. Het islamitische jaar is een maanjaar.

In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. De maan doet hier ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een islamitisch jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.

Bij de meeste maankalenders is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand. Bij de islamitische jaartelling mag dit niet. Het heilige boek van de islamitische mensen is de Koran. In de Koran staat dat je de tijd van de maan moet volgen, het is dus verboden om extra maanden in een jaar te stoppen. Hierdoor zal een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zal dan na een tijd in de winter vallen. De islamitische kalender wordt daarom alleen voor islamitische vieringen gebruikt. Je zag ook in het voorbeeld dat de Ramadan soms in de zomer valt en soms in de winter.

 

Islamitische jaartelling
  • De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina. Dit gebeurde in het jaar 638.
  • Het islamitische jaar is een maanjaar.
  • Iedere maand heeft 29 of 30 dagen, het jaar is ingedeeld in 12 maanden.
  • Een jaar heeft 354 dagen.
  • Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar.
  • De maand die normaal gesproken in het najaar moet vallen, valt na een tijd in de winter. 
  • Om dit te voorkomen is er bij de meeste maankalenders 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand. Bij de islamitische jaartelling mag dit niet.