Wiskunde

Zomertijd en wintertijd

Elk half jaar wordt de klok een uur vooruit of een uur achteruit gezet. Dit noemen we de zomertijd en de wintertijd. In dit artikel lees je hoe de tijd in het voorjaar en het najaar wordt verzet.
 

Zomertijd en wintertijd

In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.  De zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart. Om 02:00 uur 's nachts wordt het 03:00 uur 's nachts. Dat betekent dat je een uur korter kunt slapen. Klok zomertijd

In het najaar gaat de klok een uur achteruit. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur 's nachts wordt het 02:00 uur 's nachts. Dat betekent dat je een uur langer kunt slapen.
Klok zomertijd wintertijd


Voordat de zomertijd en de wintertijd bestond...
Heel lang geleden bestond er nog geen zomertijd en wintertijd. In het voorjaar hoefde de klok niet vooruit en in het najaar hoefde de klok niet achteruit.
zomertijd en wintertijd, najaar en voorjaar, de klok een uur vooruit of achteruit, rekenen
De Engelsman William Willet stelde voor het eerst voor om de zomertijd en de wintertijd in te stellen. In de zomer komt de zon al zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. William Willet ontdekte, dat als de klok wordt verzet, het lijkt alsof de zon later op komt en later onder gaat. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds langer licht. De mensen hoeven dan minder energie te verbruiken. Ze hoeven de lampen in het huis minder vaak aan te doen, omdat er genoeg daglicht is.